پرش لینک ها

Nas & san storage

.

NAS یا Network Attached Storage چیست ؟


NAS مخفف کلمات Network Attached Storage به معنای دستگاه ذخیره سازی پیوست شده به شبکه می باشد . این دستگاه مجموعه ای از هارد دیسک ها یا بهتر بگوییم آرایه ( Array ) ای از هارد دیسک ها است که از قابلیت ذخیره سازی اطلاعات در قالب پروتکل های ذخیره سازی NFS و CIFS پشتیبانی می کند. کلیه دستگاه های NAS با استفاده از ساختار IP Address قابل دسترس هستند و در واقع همیشه به یک شبکه مبتنی بر پروتکل TCP/IP و دارای آدرس IP متصل می شوند. با توجه به اینکه پروتکل های دسترسی به NAS پروتکل های File-Based هستند کلاینت ها به فایل ها و منابعی که بر روی NAS قرار می گیرد در قالب فایل و تحت شبکه دستری پیدا می کنند ، به نوعی زمانیکه شما به یک NAS متصل می شوید انگار به یک Shared Folder در شبکه متصل می شوید و برای کاربران دقیقا چنین تداعی می شود که به یک Fileserver متصل شده اند. ما از NAS برای مدیریت متمرکز فایل های سازمانی استفاده می کنیم و با توجه به shared storage یا فضای اشتراک گذاری که بصورت شبکه ای و متمرکز در اختیار ما قرار گرفته است پیچیدگی های مدیریتی فایل سرور کاهش پیدا می کند ، محدودیت فضای روی دیسک های Local کاهش پیدا می کند ، ساختار ذخیره سازی اطلاعات را بهبود می بخشد و از طرفی پراکندی اطلاعات در شبکه را کاهش می دهد. NAS ها معمولا از نظر اندازه کوچکتر از SAN ها هستند و تعداد هارد دیسک های کمتری دارند ، از طرفی معمولا به شکل یک جعبه یا Case در کنار شبکه دیده می شوند و این در حالی است که دستگاه های SAN حجیم ، بزرگ و قابلیت پشتیبانی از تعداد زیادی هارد دیسک را دارند و معمولا بصورت Rack Mount ارائه می شوند.

فواید استفاده از NAS در شبکه


  1. با توجه به اینکه بر اساس ساختار آدرس IP کار می کنند نیازی به انجام تغییرات خاص در شبکه نمی باشد و شرکت ها با کمترین هزینه ممکن می توانند یک دستگاه ذخیره سازی اطلاعات تحت شبکه داشته باشند که با چند تنظیم کوچک می توان در شبکه به عنوان منبع ذخیره سازی اطلاعات استفاده کرد.
  2. ساختار RAID و Clustering ای که در NAS های امروزی استفاده می شود بسیار پیشرفته شده است و دسترسی پذیری این دستگاه ها را امروزه بسیار بالا برده است ، این پیشرفت در مقایسه با دستگاه های DAS یا Direct Attached Storage های قدیمی از نظر دسترسی پذیری داده ها بسیار قابل ملاحظه است.
  3. با توجه به اینکه در NAS تمامی مدیریت File System بر عهده خود دستگاه می باشد ، قابلیت انعطاف پذیری بیشتری در فرآیند های ذخیره سازی داده های پیشرفته ای مثل Snapshot ها می تواند از خود نشان دهد.

با توجه به اینکه امروزه NAS هایی هستند که می توانند از کارت شبکه های ۱۰G استفاده کنند می توانیم کارایی آنها را با برخی از دستگاه های SAN که از تکنولوژی Fiber Channel استفاده می کنند مقایسه کرد ، البته این صرفا یک مقایسه کلی است شما هیچوقت نمی توانید کارایی واقعی که یک SAN دارد را با یک NAS مقایسه کنید.

SAN یا Storage Area Network چیست ؟


SAN مخفف کلمات Storage Are Network یا شبکه ذخیره سازی می باشد که همان بهتر که اصلا ترجمه این کلمات را انجام ندهیم.این دستگاه ذخیره سازی اطلاعات در شبکه نیز تا حدودی شبیه به NAS می باشد و مجموعه ای از هارد دیسک ها است که در کنار همدیگر قرار گرفته اند ، همانطور که قبلا هم اشاره کردیم تفاوت اصلی بین SAN و NAS در پروتکل های دسترسی اطلاعات یا Access Protocol ها است ، در NAS شما از CIFS و NFS استفاده می کنید اما در دستگاه های SAN مرسوم ترین پروتکل های مورد استفاده iSCSI و Fiber Channel هستند. زمانیکه شما صحبت از SAN می کنید تمامی پروتکل های مورد استفاده Block Level Access هستند. معمولا زمانیکه شما با پروتکل های iSCSI کار می کنید شما دستگاه خود را در سطح شبکه  Ethernet فعال کرده اید ، و زمانیکه شما از پروتکل Fiber Channel استفاده می کنید بستر شبکه شما شبکه فیبر نوری خواهد بود هر چند که امروزه ما بستری یا بهتر بگوییم پروتکلی به نام fiber Channel Over Ethernet داریم که به FCOE معروف است و بستر فیبر بر روی اترنت را به شما ارائه می دهد. توجه کنید که شما همچنان می توانید از iSCSI بر روی شبکه های فیبر هم استفاده کنید. FCOE ساختار کاری شبیه به iSCSI دارد . iSCSI برگرفته ای از پروتکل SCSI است که در بسته های TCP خود را قرار داده و در شبکه اطلاعات را منتقل می کند.

فواید استفاده از SAN در شبکه

  1. کارایی بالاتر عملیات پشتیبان گیری و همچنین کارایی بیشتر سرورها به علت انجام ندادن عملیات پشتیبان‌گیری بر روی آنها
  2. داشتن یک شبکه اختصاصی که باعث تفکیک ترافیک شبکه داخلی و ترافیک ارتباطی بین سرورها در شبکه می شود
  3. در این فن‌آوری می توان از تجهیزاتی استفاده نمود که امکان انتقال اطلاعات از یک SAN به SAN دیگر را در دو موقعیت جغرافیایی مختلف فراهم نماید. این کار به صورت Data Migration و یا Asynchronous و Synchronous  امکان پذیر خواهد بود. این امکان برای مواقعی که یکی از حوادث زلزله،آتش سوزی و …. رخ دهد مفید است
  4. امکان Redundant تجهیزات (دو عدد Controller ، دو عدد SAN Switch، دو عدد کارت HBA و ….)
  5. تجمع پایگاه های داده و دیتاهای سازمانی در یک محل امن و به صورت متمرکز
  6. افزایش میزان فضای ذخیره سازی به صورت Online و  بدون Downtime
  7. در مقایسه با سیستم های پشتیبان گیری قدیمی میتوان به حذف بار موجود بر روی سروری که نقش یک سیستم پشتیبان گیر را ایفا می نمود اشاره کرد.
  8. مدیریت آسانتر:  مشترک کردن storage یا همان sharing معمولا کار مدیریتی را آسان میکند و به سیستم قابلیت انعطاف میدهد زیرا نیاز به جابجایی کابلها و strage بین سرورها نیست و در صورت نیاز با تغییر تنظیمات میتوان این کار را انجام داد
  9. مزیت دیگر این است که علاوه بر دیتا سیستم عامل سرور نیز بر روی SAN قرار گیرد در این صورت بر اثر خراب شدن یک سرور کافیست Lun مربوطه را به سرور دیگری اختصاص دهیم . برنامه های خاصی نیز برای این منظور توسط شرکت ها توسعه یافته که عمل جایگزینی را در کمترین زمان ممکن انجام میدهند.
  10. SANها همچنین این امکان را میدهند که عمل disaster recovery با عملکرد بهتری انجام شود. یک SAN میتواند در مکان مجزایی به عنوان Storage دوم در نظر گرفته شود و سپس با استفاده از کنترلرها ، نرم افزارهای خاص یا دستگاهها خاص عمل replication پیاده سازی شود.
این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه وب شما استفاده می کند.
Home
Account
Cart
Search
Explore
Drag