تعریف دورکاری

دورکاری (به انگلیسی: Telecommuting یا remote work یا teleworking یا work from home), یکی از رایج‌ترین اصطلاحات کاری است که در سال های اخیر بیشتر از گذشته در موسسات مطرح شده است. دورکاری به شکلی از به‌کارگیری فناوری های‌ اطلاعات مانند ارتباطات راه دور اطلاق می‌شود و به نوعی حرکت کار به سمت کارکنان، به جای حرکت کارکنان به سوی کار است. با توجه به جریانات اپیدمیک در دنیا مثل بحران کرونا مفهوم دورکاری در سازمان‌ها بیش از پیش مطرح شد. این بحران جهانی مدیران بسیاری را به سوی برپایی سازمان مجازی سوق داد. در چند سال گذشته نرم افزار های تحت وب زیادی در زمینه مدیریت پروژه ها از راه دور و مطرح گردید و امروزه شمار آنها خیلی بیشتر شده است. دورکاری عبارت است از کار کردن در فاصله‌ای دور از کسی که به شما پول می‌دهد؛ در حالی که شما در خانه یا در یک مرکز محلی هستید نه محل شرکت .دورکاران از پست الکترونیکی، تلفنهای داخلی اینترنتی ، نمابر و رایانه برای تماس با سازمان خود استفاده می‌کنند.

مزایای دورکاری چیست؟
مزایای دورکاری را می توان علت اصلی تمایل مدیران به جذب نیروی کار دورکار دانست که دلایل و انگیزه های اصلی آن را به دو دسته کلی می توان تقسیم نمود.

 

1 – مزایای دورکاری برای کارفرمایان و مدیران شرکت ها

1 – 1 . هزینه کمتر در دورکاری

1 – 2 . افزایش بهره وری در دورکاری

2 – مزایای دورکاری برای کارمندان

2 – 1 . بهبود تعادل بین کار و زندگی

2 – 2 . سلامت جسم و روان برای کارکنان

2 – 3 . افزایش سرعت کاری و درآمد بیشتر

 

1 – 1 . هزینه کمتر در دورکاری
همانطور که همه میدانیم استخدام نیروی کار دورکار برای مدیران به صرفه تر می باشد، مدیری که نیروی کارش اغلب دورکار است هزینه های جاری کمتری می پرازد، هزینه هایی چون هزینه مکان که با توجه به افزایش تعداد نیروی کار نیز به طبع بیشتر خواهد بود، هزینه وعده های غذایی،هزینه تلفن و اینترنت و مهم تر از همه تجهیزات همه و همه می تواند به افزایش انگیزه دورکاری در مدیران بیانجامد. به طور کلی میزان هزینه یک شرکت که نیروی کارش اغلب دورکار است با شرکتی که به شکل سنتی همه نیروی کار خود را دور خودش جمع می کند قابل مقایسه نیست.

1 – 2 . افزایش بهره وری در دورکاری
نیروی دورکار در اغلب موارد دستمزد پروژه ای می گیرد، در این حالت تعهد به تحویل پروژه در زمان مشخص بسیار حائز اهمیت بوده و نیروی کار به جهت دریافت حقوق نمی تواند زمان تحویل را عقب بیاندازد لذا هم کارفرما کار خود را به موقع تحویل گرفته و به مشتری تحویل می دهد و هم کارمند در مورد مسائل مالی در اسرع وقت به درآمد خود می رسد.

2 – 1 . بهبود تعادل بین کار و زندگی
تعادل و سلامت جسم و روان برای کارکنان در دورکاری بدون شک بالاتر است، زمان خواب و بیداری، کمک به خانواده، انجام مسائل شخصی و کلیه امورات زندگی در زمان دورکاری کاملا در اختیار فرد بوده و کارمند دورکار در هر لحظه نیاز به پاسخگویی به مدیر و کارفرما ندارد و می تواند با ایجاد تعادل بهتر بین زندگی و کار هم احساس بهتری نسبت کار داشته باشد هم در زندگی شخصی خود فرد موفق تری باشد.

2 – 2 . سلامت جسم و روان برای کارکنان
به سبب تمامی مواردی که در مورد قبل ذکر شد و مسائل دیگری مانند بودن در ترافیک های طولانی و آزاردهنده، کاهش هزینه های رفت و آمد و مواردی از این دست که همگی به افزایش احساس شادی و رضایت در کارکنان می انجامد می توان به طور قطع سلامت جسم و روان را برای کارکنان دورکار بسیار بالاتر از کارکنان و کارمندانی دانست که به صورت حضوری کار میکنند.

2 – 3 . افزایش سرعت کاری و درآمد بیشتر
بدون شک زمانی که درآمد دورکاران بسته به انجام پروژه باشد دیگر مانند کارمندان سنتی شاهد خرج و مصرف زمان نخواهیم بود، اینجاست که با انجام وظایف در زمانی کوتاه تر فرد دورکار می تواند به انجام پروژه های بعدی مشغول شود و این یعنی درآمد بالاتر. این مورد برای کارفرمایان و مدیران شرکت ها نیز فوق العاده خواهد بود، آنها دیگر با کارمندانی که تنها ساعات کاری شان را پر می کنند رو به رو نبوده و از بابت تحویل سفارشات به مشتریان آسوده خاطر خواهند بود.

نقش فناوری در دورکاری
انکار نقش فناوری در دورکاری ممکن نیست. دورکاری بدون کمک فناوری های نوین مانند موبایل، ویدئو کنفرانس ها و ارتباطات اینترنتی مانند ایمل و … غیر ممکن است. این فناوری ها می توانند به کارفرمایان اجازه دهند در هر زمان که نیاز باشند ضمن برقرای ارتباط با نیروی کار پیگیر پروژه های محوله شوند. از طرفی دریافت و ارسال پروژه برای هر دو طرف امری آسان و سریع خواهد بود. برای مثال در یک شرکت ترجمه کارفرما می تواند سفارشات مشتریان را به صورت تصویر از طریق شبکه های اجتماعی یا سرویس های ایمیلی ارسال و فایل های ترجمه را نیز در اسرع وقت دریافت نماید.